2 Ocak 2014 Perşembe

Ek Gıdaya Geçiş..



Ek gıdaya geçiş..Öyle çok çok zahmetli bir süreç değil.Tabi etrafınızda bu durumu zorlaştıran, sizi korkutan eş-dost yoksa.Çünkü öyle canı güzel insanlarımız var ki siz ne plan kurarsanız kurun onlar yoğurdun içine ekmek doğrayıp vermeyi görev edinmişlerdir.Buna olabildiğince engel olmaya çalışın.Güzellikle anlatın çünkü onlar da istemez elbette ki bebeğinize zarar vermeyi.Bu postumda özellikle yapılan yanlışlardan bahsedeceğim.

Öncelikle bebeğinizin ek gıda ya hazır olup olmadığını anlamanız gerekir.Bazen bunu doktorunuz size belirtir bazense anneler anlar veya bebek bunu ifade eder.Peki nasıl anlayacağız?Eğer bebeğiniz oturabiliyorsa(tek destekli yan veya sırt), eline bir salatalık, havuç gibi yiyecek verdiğinizde onu ağzına rahatlıkla götürebiliyorsa ve yeme eğilimi gösteriyorsa ek gıdaya hazır olabilir.Bu zaman ise zaten 5- 6 aya tekabül ediyor.

Nelerle başlayacağız?Yoğurt...Mucizevi besin diyorum ben ona.Kendiniz mayaladığınız takdirde.Yoğurdun akşam üzeri bebeğiniz yatmadan verilmesi daha uygun olur.Uyumasına da yardımcı olur.Yoğurt ile ilgili tüm detaylar bir sonraki postta inşallah.

Nasıl? 3 gün kuralını asla unutmuyoruz.Her verdiğimiz farklı besinden sonra 3 gün bekliyoruz.Unutmayın ek gıda 8. aya kadar doyurmak amacı ile verilmez.Yalnızca damak tadını geliştirmek için bir başlangıç sürecidir.Önce tükürebilir, buda sevmediği anlamına gelmez.Sekiz defa denedikten sonra sevmiyor damgası vurulabilir.Zorlamayın sakın.İki kaşık başlangıçta kafi.

Nelerle devam etmeliyim?Elma,armut ve muz. Yani kolay sindirilebilir ve alerjen etkisi az besinler. Ben blendera karşıyım.Sonuçta siz neyi nasıl verirseniz bebeğiniz öyle alışır.Cam rende veya çatalla ezme en güzel yöntem.Buharda haşlayıp ta verebilirsiniz.Size önerebileceğim bir site var bu tarifler ile ilgili .Gurme Bebek .

Gelelim yapılan yanlışlara.
Bazı annelerimiz ek gıdaya geçince 'ek' olarak hazır mamaya başlanması gerektiğini zannediyor.Eğer bebeğiniz anne sütü alıyorsa mama ne için? Böyle mucizevi bir rahmet bahşedilmiş size içerisinde ne olduğu belli olmayan ve yalnızca kar amacı ile bu kadar reklamı yapılan katkı maddeli ürünlere yönelişi çok yanlış buluyorum.(Bu arada şunu belirtme gereği duyuyorum. Sütü yetmeyen veya olmayan 0-6 ay arası bebeği olanları bu konunun dışında tutuyorum).İlk 6 ay için verilebilir fakat sonrası için ben mamanın verilmemesi taraftarıyım.Kimi annelerimiz 'içerisinde onca vitamin var' diyor.Ek gıdaya başladı ise bebeğiniz bu vitaminleri taze taze mis gibi meyve sebzelerden de alabilir.
Çay,şeker,tuz,yumurta beyazı yok!. Bunu lütfen anlayın.Tuzu bizim bile az tüketmemiz gerekirken bebeklerimizin asla almaması gerekiyor.Mamalara şeker katan annelerimizin söylediği söz 'Çok tatsız oluyor ben bile yiyemiyorum çocuk nasıl yesin bunu?'.O şekerin tadını bilmiyor ki.Daha önce tatmadı şekerin en olduğunu zaten bilmiyor.Keşke hiç bilmese.Çay veren annelerimiz Çay demir emilimine engel oluyor.daha açık bir ifade ile kansızlığa.Bunun yerime mandalina suyu ile içerisine bir çay kaşığı Organik pekmez en güzel içecek bebeklerimiz için.
Danone,puding,çikolata.Bebeğimizin düşmanları.
Cici bebe ama hazır satılan.Biliyorum hayatımızı kolaylaştırıyor bu tür yiyecekler.Fakat bu cici bebe son yapılan araştırmalar ile kısa sürede ve yüksek ısıda pişirildiğinden kanserojen bir yiyecek haline dönüştüğünü ortaya koyuyor.Yukarıda organik pekmez den kastım da buydu. Market raflarındaki pekmezlerin bir çoğu da kısa sürede ve yüksek ısıda vakitten tasarruf etmek amacı ile pişirildiğinden yararından çok zararı bulunuyor.
Ek gıda demek her şeyi vermek demek değildir.Kontrollü ve dengeli bir şekilde yavaş yavaş bebeğin bünyesini hazırlamak demektir.

Hakkınızı helal edin..Uzun bir yazı oldu. Bir sonraki postta görüşmek üzere:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder